Borstontsteking, ook wel bekend als mastitis, is een pijnlijke aandoening die zich kan voordoen bij vrouwen die borstvoeding geven. Het kan echter ook voorkomen bij vrouwen die geen borstvoeding geven, zij het veel minder vaak. Borstontsteking kan een verontrustende aandoening zijn, maar met de juiste zorg en behandeling is het vaak goed te verhelpen. In deze gids zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en de rol van fysiotherapie bij de behandeling van borstontsteking.
Oorzaken van Borstontsteking
Borstontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie in de borst. Factoren die het risico op borstontsteking kunnen verhogen, zijn onder andere:
- Onvolledige leging van de borst: Als de borst niet volledig wordt geleegd tijdens de borstvoeding, kan melk zich ophopen en een broedplaats worden voor bacteriën.
- Verstopte melkkanalen: Dit kan leiden tot ophoping van melk en een verhoogd risico op infectie.
Symptomen van Borstontsteking
Borstontsteking kan een aantal vervelende symptomen met zich meebrengen, waaronder:
- Pijn en gevoeligheid in de borst: Dit is vaak een van de eerste tekenen van borstontsteking.
- Rode, gezwollen borst: Het geïnfecteerde gebied kan er rood en gezwollen uitzien.
- Koorts: Sommige vrouwen kunnen koorts krijgen als reactie op de infectie.
- Koude rillingen en griepachtige symptomen: Dit kunnen ook voorkomende symptomen zijn.
Fysiotherapie bij Borstontsteking
In de praktijk gebruiken we Ultrageluid bij het behandelen van een (dreigende) borstontsteking. Deze behandeling is pijnvrij en werkt snel. De behandeling bestaat uit 2 sessies die daags na elkaar worden gegeven. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel- en zichtbaar. De reguliere behandeling bij verschijnselen van borstontsteking is o.a. het voorschrijven van antibiotica. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan optreden. De schimmelinfectie kan vervolgens spruw veroorzaken bij moeder en kind. De Canadese kinderarts Jack Newman heeft onderzoek gedaan naar behandeling met ultrageluid. Ultrageluid heeft geen bijwerkingen. Direct na de behandeling moet u uw kind voeden en/of na kolven.
Wanneer u regelmatig problemen ondervindt met het geven van borstvoeding of (dreigende) borstontsteking is het aan te bevelen om hiervoor deskundige hulp in te schakelen van een lactatiekundige. Zij kan samen met u bekijken wat voor een achterliggend probleem hieraan ten grondslag ligt.
Maak direct een afspraak
Neem contact met ons op om direct een afspraak te maken. U kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen. U kunt ook direct met ons contact opnemen via 0499 70 02 52 of info@best-fysiotherapie.nl